Mis geen enkele actie – bekijk ze hier allemaal!

Welke snijplank gebruik jij?


Fiberwood

Gerecycleerde houtvezels en harsen

Duurzaam, stijlvol en praktisch

Mesvriendelijk

Niet-poreus

Mag in vaatwasser

Weinig tot geen olie nodig

Hygiënisch & antibacterieel

Fiberwood van Zwilling

Fiberwood van Sage


Rubberboom

Vriendelijk voor je messen

Goed onderhoud = lange levensduur

Goed drogen & oliën

Hygiënisch & antibacterieel:

gesloten nerf

Eco: hergebruik van latexbomen

Betaalbaar

Rubberboom


Eik

Vriendelijk voor je messen

Goed onderhoud = lange levensduur

Goed drogen & oliën

Hygiënisch: natuurlijk antibacterieel: sluit zelf weer

Tijdloos en sterkste

Iets duurder, zal wel het langste mooi blijven en meegaan

Eik


Bamboe

Veel beter dan plastic

Mesvriendelijk, andere houtsoorten zijn nog zachter voor je messen

Goed drogen & oliën

Hygiënisch & antibacterieel:

oliën is belangrijk

Eco: bamboe groeit snel en heeft vaak weinig water of pesticiden nodig

! Goedkopere varianten kunnen gelijmd zijn met een niet-voedselveilige variant

Bamboe


Plastic

Praktisch, licht en goedkoper

Mag in vaatwasser

Krasgevoelig: niet hygiënisch op lange termijn

Niet antibacterieel

Maakt je messen sneller bot dan hout

Niet eco: geen natuurlijke afbraak van de plastic deeltjes (die ook in jouw gerecht terecht komen)

Kies je toch voor plastic? Ga dan voor een duurzamere variant die langer meegaat zoals deze van Rosti

Plastic van Rosti


Welke snijplank is de beste?

De keuze van een snijplank lijkt op het eerste gezicht misschien eenvoudig, maar het materiaal, de opbouw en het onderhoud spelen een cruciale rol in de levensduur, hygiëne en zelfs je gezondheid. Niet elke snijplank is gelijk — en sommige kunnen zelfs schadelijk zijn voor je messen of je keukenhygiëne.

 

Het belang van de houtsoort

De houtsoort bepaalt in grote mate de duurzaamheid en hygiëne van een houten snijplank. Belangrijke factoren zijn de hardheid, de dichtheid van de nerven en de natuurlijke antibacteriële eigenschappen van het hout.

 

Constructie: kopshout vs. langshout

Niet alleen het materiaal telt, maar ook hoe de snijplank is opgebouwd.

Kopshout (end grain): Hierbij zijn de vezels verticaal geplaatst (je snijdt op de uiteinden van het hout). Dit type plank is zelfherstellend: de sneden sluiten zich beter, en het is vriendelijker voor je mes. Vaak gebruikt door professionele chefs.

Langshout (edge grain): De vezels lopen horizontaal. Iets goedkoper en lichter, maar ook sneller vatbaar voor snijschade.

Spaanplaat of verlijmde varianten: Goedkoper, maar vaak minder duurzaam en kunnen schadelijke lijmen bevatten.

Feit: Kopshouten planken gaan gemiddeld 2–3 keer langer mee dan langshout, mits goed onderhouden.

 

Hygiëne en voedselveiligheid

Een goede snijplank voorkomt dat bacteriën zich ophopen in de groeven die door messen ontstaan. Hout heeft van nature antibacteriële eigenschappen. Onderzoek van de Universiteit van Wisconsin (Prof. Dean Cliver, 1994) toonde aan dat bacteriën zoals salmonella sneller afsterven op houten snijplanken dan op plastic varianten.

 

Onderhoud bepaalt de levensduur

Een snijplank van goede kwaliteit gaat alleen lang mee als je ze goed onderhoudt.

Tips:

  • Olie je plank maandelijks in met minerale olie of voedselveilige olie
  • Laat de plank goed drogen, rechtopstaand.

 

Alternatieven: kunststof en glas

Hoewel hout over het algemeen de voorkeur geniet, zijn er alternatieven:

Kunststof (plastic): Goedkoop en vaatwasserbestendig, maar krijgt snel diepe sneden waarin bacteriën zich ophopen.

Glas: Hygiënisch, maar extreem slecht voor messen.

 

Ontdek hier al onze snijplanken

Meer info? Kom langs in onze winkel of contacteer ons hier


© 2025 Panache - Strandlaan 305, 8670 Sint-Idesbald (België) - BTW BE 0878 235 228
Algemene voorwaarden - Privacy policy - Cookie policy - Sitemap Quoted: Websites met méér