Een handige vuistregel: reken op ongeveer 1 liter per persoon en rond dat iets naar boven af. Kook je bijvoorbeeld voor een gezin van vier? Dan zit je goed met een stoofpan van minimaal 4 liter, maar iets ruimer – rond de 5 tot 6 liter – is vaak praktischer.
Kook je ook graag voor vrienden of familie, of maak je graag grote porties om in te vriezen of als restje te bewaren? Dan is een iets grotere maat zeker het overwegen waard.
Ben je gek op soepen en stoofpotten, of bak en braad je graag? Dit maakt verschil in de vorm en inhoud die je nodig hebt.
Voor soepen en stoofgerechten zijn hogere wanden belangrijk – de pan hoeft dan niet per se heel breed te zijn.
Voor braden of bakken is juist wat meer ruimte aan de zijkanten fijn. Zo krijgen je ingrediënten de kans om mooi bruin te worden en goed te karamelliseren.
Kenmerken: Hoge zijkanten en een gelijkmatige warmteverdeling, ideaal voor diverse kooktechnieken.
Ideaal voor: Soepen, stoofschotels, curry's en het bakken van brood.
18 cm (1,8 l) – voor 2 personen
20 cm (2,4 l) – voor 2-3 personen
22 cm (3,3 l) – voor 3-4 personen
24 cm (4,2 l) – voor 4-5 personen
26 cm (5,3 l) – voor 6 personen
28 cm (6,7 l) – voor 6-8 personen
30 cm (8,4 l) – voor 10-12 personen
34 cm (12,4 l) – voor 10-14 personen
Kenmerken: Langwerpige vorm, perfect voor grotere stukken vlees en gevogelte.
Ideaal voor: Braden van hele kippen, lamsbouten en het bereiden van grotere porties.
Populaire maten:
27 cm (4,1 l) – voor 4-6 personen
29 cm (4,7 l) – voor 6 personen
31 cm (6,3 l) – voor 6-8 personen
35 cm (8,9 l) – voor 8-10 personen
40 cm (14,8 l) – voor 12-14 personen
Wil je weten welke Le Creuset stoofpan geschikt is voor jou?